torsdag 21 juli 2011

Moment 22 - Amerikanska kreditsystemet med credit scores

Efter att ha bott, arbetat, betalat skatt och skött min ekonomi i Sverige under i princip hela mitt vuxna liv så är det en ny upplevelse att komma till ett nytt land och inse att man bokstavligen inte har något.

Jag har tänkt att skriva om mina upplevelser med uppehållstillstånd, det som i folkmun kallas Green Card, Amerikanskt körkort och Social Secutity Number.
Men dagens upplevelser gör att jag tar det här nu.
Egentligen är det väl ingen större skillnad på bedömningen, man ska ha skött sig, betalat och inte ha stora skulder.

Men att komma in i det är ta mig sjutton ingen lätt sak. Efter terroratacken 9-11 så är ju allt svårare, krångligare än någonsin. Alla banker upplyser om att de behöver kontrollera ens identitet ordentligt för att inte terroristpengar ska hamna i landet. Dessutom så är ekonomin i USA botten, de flesta är skuldsatta över öronen och för några år sedan behövdes inte mycket för att får kredit. Men sedan sprack bubblan och nu är det så mycket svårare.

Man kan som utländsk medborgare ha bankkonto i USA, det ordnade jag innan jag fick mitt uppehållstillstånd och det har jag skrivit om HÄR, men det är kontantkort utan kredit.

I USA så mäts kreditvärdigheten i poäng - så kallade credit scores. Alla vet att man behöver bra, men ingen har riktigt koll på hur det funkar. När jag var på min bank och frågade om hur skalan såg ut, var man börjar, vad som är bra och vad som är dåligt hade till och med bankmannen svårt att svara på det. Han trodde att det började någonstans på 500 poäng. När jag letar lite så hittar jag att skalan tydligen ligger mellan 350-850, med tillägg att de flesta tror det, men det finns inget vedertaget system. Så här står det:

If you read enough articles about the credit score scale you will become thoroughly confused about what the numbers really mean. The reason for this is that there are no rules that carry over between all financial institutions as to what constitutes a good credit score.


Gör det hela enkelt eller hur?

Däremot så hittar jag en del riktlinjer på vad som är bra och dåligt

mindre än 600 = DÅLIGT, du får förmodligen inget beviljat
600-640 = Kanske du kan få något, men till väldigt hög ränta
641-680 = Halvbra, du kommer få okej ränta
681-720 = Bra, du kommer alltid att kunna få lån lätt och förmodligen få bra ränta
720-upp = Nu är det plättlätt både att få lån, perfekt ränta och du kan göra vad du vill

Nu är det inte så att jag vill handla på kredit, jag försöker bara komma in i det förbaskade systemet.

Så här säger informationen:
In order to establish a credit report, you need to apply for credit.
Första gången ansökte jag om kreditkort samtidigt som jag öppnade eget bankkonto på en bank för 9 månader sedan. Att jag skulle få avslag då var jag förberedd på.

Nu har jag satt in pengar varje månad, aldrig varit sen eller haft för lite pengar. Jag har varit i landet längre tid och tyckte det var dags att prova igen.
Men icke, jag har ingen credit history. Ursäkta språket, men tacka fasen för det, och inte lär jag få någon heller om jag inte kan få betala.

De påstår dessutom att det är bättre att inte ha någon credit än bad credit. Jag vet inte jag

Så när jag fick en av de förtryckta reklamen om att de kollat mitt SSN och att jag berättigad att söka ett kredit kort hos den här banken, så tänkte jag, - Okej, va sjutton jag provar väl då. Normalt sett brukar de gå direkt ner i makuleringsmaskinen.

Och hur gick det då? Nope, ingen kredit historia... avslag. Men skicka mig inte papper då!!!

Det finns kreditkort som man sätter in pengar på i förväg, men hurvida de genererar i kredithistoria eller inte verkar lite oklart.
Man kan söka tillsammans med någon. Känns jättebra, inte alls omyndigförklarande när man är över 40 och utan betalningsanmärkningar.
Och lånet och huset kunde inte stå på mig eftersom... just det, jag har ingen kredithistoria.
Jag kan inte få ett mobiltelefonabonnemang och mycket annat.

Misstänker att det hade underlättat om jag hade jobbat och fått en lön. Som en parentes kan jag nämna att minimum lönen är i Ohio för arbetare utan dricksjobb 47,71 kronor, då ingår säkert ingen sjukförsäkring. Jag kan renovera, vara hemmafru och klippa kuponger för mer pengar än det.

Igår ringde jag och ändrade företag som hämtar soporna hos oss. Och vet ni, jag skrev det i mitt namn. Jag är ansvarig för soporna i alla fall. Det går framåt...

Alla bilder lånade från Internet idag

7 kommentarer:

Äventyret framtiden sa...

Grattis till sop-ansvaret som vilar på dina axlar!:D Ett jätteintressant inlägg Magdalena.
Bankerna styr verkligen människan och ibland undrar man om världen har utvecklats trots allt, vad gäller jämställdhet. Att alla är försiktiga förstår man, men, men....litet sunt förnuft skulle inte skada
Ha det bra !

kramar!

em sa...

Hallå Sop-Mags,
Det låter som något du borde skriva till "your congressman" om. Det måste ju vara något fel i systemet när inte ens de som jobbar med det, vet hur det funkar!
Men jag är inte förvånad, folk klagar på svensk byråkrati, då har de aldrig upplevt "det röda bandet" över där.
Hoppas du långsamt kan avancera från sopor till elräkningar och vidare till telefonabonnemang och millionlån!
Margaretha

SAM sa...

Kommer ihag mitt forsta amerikanska kredit kort. Jag fick $300! Men det rackte for att fa mer sedan. Jag tror jag hade $2,000 inom 4 manader. Fast det var innan 9/11.

Jag foreslar att du skriver fler rakningar i ditt namn. De skall betalas de med och du far poang for att betala i tid tror jag.

Taina sa...

Det är moment 22! Vi har lyckats skaffa kreditkort, men jag använder det inte. Bara maken för att få credit history. Ska vi dessutom ta lån så är det bättre om vi har flera credit lines eller kort som de kan undersöka och se att vi skött oss. Träffade en kille som var expert på lån och han sa att de bara väljer att titta på välskötta betalningar för att få lån åt sina kunder.

Jag håller med dig, många är verkligen skuldsatta i detta land. De har inte samma sätt att tänka som svenne banan om att ha en liten hög på banken utifall...

Charlie sa ... sa...

Yikes! Credit score...gillar inte ens ordet!

Billån är bra för credit history. "Vad ni än gör, betala bilen i tid" var rådet från en som visste

En som kan det här med credit bättre än någon annan är Suzie Orman...hon är på TV och har egen websida.

Kram!

Magdalena and Co in US sa...

Pettas - tackar, jag känner att jag axlade en stor del av ansvaret. Ja, jag vet ju att det kanske kan vara knöligt hemma när man är ung. Men det känns så irriterande det här. Roligt att du tycker det var intressant.

em- ha ha, sop-Mags here!!! Tyckte det var lite dråpligt att just det är det enda jag har ansvar för nu. Ja, jag trodde den svenska byråkratin slog allt, men jag är tveksam om de inte är ett stå vassare här. Jag hoppas också att jag kan avancera upp på skalan.

SAM - Det har ändrats massor sedan terrorattacken och att amerikanska ekonomin gått i botten. Men jag trodde inte att det skulle var så omöjligt att få ett kort med låg, låg kredit på för att samla poäng. Ska försöka ta över lite fler räkningar också - om jag får...

Magdalena and Co in US sa...

Taina - Vad skönt att det ordnade sig så bra för er med kredit. Det är verkligen moment 22 och eftersom jag inte har någon historia så är det himla svårt. Har inte heller någon arbetsgivare som kan intyga hur pålitlig jag är. Nej, det verkar inte som om buffert är något som praktiseras här. Ska se om jag kan smyga in mig på ägandet av huset och lånen här. Fast jag skulle föredra att bara äga och inte ha lån :) Är både du och din man svenska?

Lotta - Credit Scores sux, när man inte kan få några. Var och är otroligt frustrerad. Bra tips med billån, men jag tror inte ens jag skulle bli godkänd för det. Alla säger att förut var det plättlätt. Tack för tipset med Suzie Orman, ska se om jag kan få några idéer om vad jag kan göra.